Viral

Ali Putih jual ayam bukan untuk bayar duit itu.

JOHOR BHARU : Mengorak langkah ke dunia perniagaan pembekalan ayam mentah bersama jenama Red Grocer, pelawak, Ali Puteh, 34, bagaimanapun menegaskan, usaha yang dilakukan bukanlah untuk membayar sejumlah wang yang telah diperintahkan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur terhadap bekas balu abangnya, Siti Nor Hidayah Mohd Ali.

Menurut Ali atau nama sebenarnya, Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan, hal itu perlu diperjelas olehnya memandangkan dia sedar akan ada mulut-mulut negatif yang akan membuat cerita tidak benar mengenainya.

“Saya baru sahaja menjalin usahasama sebagai duta untuk jenama Red Grocer. Dalam masa yang sama turut menggalas tugas sebagai rakan kongsi. Saya tahu, akan ada yang cakap kini mula berniaga sebab nak bayar duit itu tetapi bila fikir-fikir semula, netizen memang akan sentiasa bercakap pun.

“Saya memilih untuk senyum sahaja berkata terima kasih. Saya nak fokus pada kerja dan perniagaan ini saja. Saya tak kerja untuk bayar duit itu, tidak ada kaitan. Fokus berniaga ini lebih kepada fardu kifayah,”katanya.

 

Ali berkata demikian semasa ditemui di majlis perasmian dan pelantikannya sebagai duta di kilang Red Grocer di sini, baru-baru ini.

Selain itu, berkongsi mengenai bidang baru yang diterokainya itu, kata Ali, ia juga bukan penamat kepada perjalanan kerjaya seninya.

“Saya ini berpegang kepada pendirian untuk terus maju ke depan dalam apa sahaja yang saya lakukan. Begitu juga bila sebut tentang industri. Berniaga bukan bermakna saya akan mematikan kerja-kerja seni saya,”katanya.

“Jika masih diberi peluang untuk bermain di gelanggang seni, saya akan bermain. Saya dengan Mamak pun tak pernah membubarkan kumpulan Puteh.

“Hal ini sudah dibincangkan awal-awal. Kalau membabitkan kerja-kerja untuk Kumpulan Puteh, kami akan bergerak sama. Kalau untuk kerjaya solo, masing-masing akan menghormati jalan masing-masing,”katanya.

Untuk info, pada 18 Februari 2022, mahkamah telah memerintahkan Ali untuk membayar kos sebanyak RM60,000 kepada bekas kakak iparnya itu akibat mengeluarkan kata-kata a1b di Instagramnya pada dua tahun lalu.

Ali pada masa yang sama memaklumkan akan membuat rayuan di Mahkamah Tinggi berikutan terdapat beberapa fakta yang didakwa tidak tepat.

Isteri ded4h sifat Ali Puteh, tak g4rang sangat tapi jenis berprins1p

RAMAI net1zen yang sangka Ali Puteh seorang lelaki yang mudah sent4p dan teg4s orangnya, ini dapat dilihat dari cara dia membaIas k0men net1zen di media sosial.

Ali juga seorang yang tidak akan berdiam diri jika ada netizen berterusan melemparkan kata-kata yang tidak enak kepada dirinya.

 

Namun itu semua hanyalah teIahan orang luar semata-mata, menurut Melati Fitri suaminya tidaklah g4rang sangat tetapi lebih pada seorang lelaki yang sangat menjaga pr1nsip hidupnya dan tidak akan mudah pvtus asa apabila mengej4r impiannya.

“Ali tu seorang yang keIakar atau ser1us di luar?? Macam mana dia meng0rat sis?,” tanya netizen menerusi Ask Me a Question di Instagram.

Tak g4rang pun sebenarnya

Memetik laporan mStar Online, jawapan yang diberikan oleh isterinya ialah Ali bukan seorang yang g4rang namun seorang yang berpr1nsip dan tidak mvdah pvtus asa.

Hal ini kerana sewaktu meng0rat isterinya di bangku sekolah, adik kepada Allahryam Abam Bocey itu tidak akan mengaIah selagi tidak memiliki Melati.

“Awak rasa dia macam mana?? Ramai yang kata dia g4rang tapi tak la g4rang sangat sebenarnya. Dia ng0rat time sekolah dulu. Dia punya pr1nsip selagi dia tak dapat selagi tu lah dia try,” jawabnya.

Sementara itu, Melati mended4hkan perkara itu ketika menjawab pertanyaan seorang pengikutnya yang ingin mengetahui perangai sebenar Ali dan caranya mem1kat isteri masa awal perkenalan.

Untuk rekod bersama, Ali atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak dan Melati mendirikan rumah tangga pada 2016 dan dikvrniakan tiga c4haya mata namun anak kedua mereka mninggal dunia akibat k0.mpilasi jantvng.

 

KUALA LUMPUR – “Saya sudah bersedia dengan keputusan kes, sebab saya tahu kalah kena mak1, menang pun kena mak1,” kata Ali Puteh di Mahkam4h Sesyen di sini pada Jumaat.

Ali Puteh, 34, atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan berkata, dia sudah lali dengan makian daripada netizen ekoran kontroversi antara keluarganya dengan kakak ipar, Siti Nor Hidayah Mohd Ali, 30.

“Sepanjang dua tahun ini, saya sudah lali dengan situasi tersebut dan tidak mahu membuat kenyataan yang boleh mengundang lebih banyak kec4man,” katanya.

 

Dalam pada itu, beliau berkata, selepas berbincang dengan peguam, dia dan keluarga akan membuat rayuan di Mahkam4h Tinggi.

Meskipun gagal dalam saman fitnah, Ali Puteh berkata, mereka menghormati keputusan yang telah dibuat oleh mahkamah.

Sementara itu, peguam, Noorazmir Zakaria yang mewakili Ali Puteh berkata, rayuan akan dibuat dalam masa 14 hari.

“Kita menunggu penghakiman secara bertulis kerana kita mahu lihat dari mana hakim membuat keputusan dan kami akan menilai semula hujahan di peringkat rayuan kelak.

“Apa pun kami hormat dengan keputusan itu dan akan menggunakan hak untuk merayu,” katanya.

Mahkam4h Sesyen pada Jumaat memerintahkan Ali Puteh membayar RM60,000 kepada Siti Nor Hidayah kerana mengeluarkan kata-kata mengaibkan di Instagram dua tahun lalu.

Pada Mei 2020, Siti Nor Hidayah telah memfailkan saman fitn4h terhadap Ali Puteh berhubung kenyataan yang dibuat pelawak itu di akaun Instagramnya yang antara lain menggambarkan dirinya seorang yang tidak bertanggungjawab.

Wanita terbabit memohon ganti rugi am, teladan atau punitif dan teruk yang tidak dinyatakan jumlahnya.

Dia juga memohon satu perintah injunksi bagi menghalang adik iparnya menyiarkan sebarang kenyataan berbaur fitnah terhadap dirinya, kod dan relif-relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Sepanjang keputusan dibaca, Siti Nor Hidayah dilihat menundukkan kepala dan mengalirkan air mata.

Isteri Allahyarham Abam Bocey itu juga melakukan sujud syukur di galeri awam, selepas prosiding selesai.

“Saya maafkan semua apa yang orang kata pada Dayah.

“Terima kasih kerana sentiasa mendoakan saya dengan anak, saya bersyukur sangat-sangat sebab hari ini pun hari Jumaat, memang saya bersyukur,” katanya yang turut berkongsi berita gembira itu menerusi Instagramnya.

Siti Nor Hidayah berkata, dia bersyukur kerana mahkam4h memutuskan kemenangan kepadanya serta mengucapkan terima kasih kepada peguam, ibu bapa, anak tunggal, adik-beradik, keluarga dan rakyat Malaysia.

Sumber: mStar Online (Qamari Hashim)

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa LIKE, KOMEN Dan SHARE Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN : Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sementara itu, dibawah 👇🏻 ini antara artikel menarik untuk anda ikuti

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.