Viral

Bengang Dgn Netizen Yg Selalu Cari Salah Orang. – Kaklong X akan Maafkan….

Nampaknya kontroversi terpalit Kak Long 7E seperti tiada kesudahan. Belum reda lagi dengan isu dijemput menjadi tetamu sebuah stesen TV, timbul pula isu terbaru.

Terbaru, tular pula rakaman video memaparkan Kak Long sedang melakonkan gaya tempang macam

Video yang berdurasi 30 saat itu bukan sahaja telah ditonton Oleh ribuan penonton malah turut dihujani dengan

Malah, ada yang berpendapat bahawa Baizura masih belum insaf dengan kejadian sebelum ini berikutan memuatnaik video seperti itu.

Seperti sudah dijangka, video tersbeut mengundang kemarahan netizen yang mendakwa wanita itu menghina golongan cacat serta mendesaknya untuk membuat permohonan maaf.

Menerusi status dimuat naik di Facebook, Kak Long bersumpah serta menafikan dakwaan dia mempersendakan OKU serta memohon maaf jika ada pihak yang terasa dengan gurauannya itu.

Sementara itu, memetik laporan mStar, Kak Long sekali lagi menafikan dakwaan tersebut serta menyifatkan ianya sebagai cubaan untuk memburukkan namanya.

“Orang kata saya hina OKU. Dalam video itu saya tak sebut atau kata sesiapa pun OKU. Saya tak hina, saya cuma berjalan macam tu dalam video live.

“Bila orang tak suka saya, segala benda mereka akan cari salah. Saya buat siaran live FB itu ketika pulang rakaman di TV Alhijrah. Pada waktu itu, ada orang komen, kata saya ni lapar famous.

“Jadi saya buat gaya berjalan macam tu. Saya tak sebut OKU sekian-sekian. Saya tak buat untuk OKU. Tapi orang salah faham,” katanya.

Dalam pada itu, Kak Long mengakui penat apabila perlu berdepan isu demi isu. Malah, apa yang dilakukannya pasti akan menjadi perhatian netizen yang mahu mencari kesalahannya.

“Niat saya, hanya Allah saja yang tahu. Saya tak kata OKU dan tak sebut OKU. Saya terlalu penat nak layan. Saya nak fokus hidup dan berniaga.

“Saya buat live sekadar happy untuk hiburkan diri. Pesanan saya kepada yang sebar video saya, saya takkan maafkan saya. Siapa yang edit video saya pun saya tak maafkan,” katanya.

Paguam Luah Rasa Kecewa

Peguam terkenal tanahair, Noor Zabetha juga tidak ketinggalan dalam mengulas isu yang sedang hangat ini.

“Kalau jenis manusia yang melawak atau mempersendakan orang kurang upaya ini, memang jenis yang tidak ada belas kasihan, tiada simpati dan tiada empati.

Tidak kelakar kalau diajuk-ajuk atau dilakukan, apa entah lagi ditambah dengan ketawa berdekah-dekah.

Kuatnya dan hebatnya kita itu hanya pinjaman sahaja. Tidak juga ia kekal. Jadi janganlah terlalu mendabik dada.

Saya teringat dahulu, waktu di universiti. Saya maksud dalam program kelab pembimbing rakan sebaya.

Ada seorang pelajar lelaki, dia pun turut sertai. Matanya tidak boleh melihat dengan jelas dan hampir buta.

Diberikan kertas kepadanya, dia ambil kertas dan letak dimukanya dan matanya membaca helaian kertas yang dirapatkan menyentuh kulit mukanya.

Tugas minggu itu, kami perlu berbincang tentang apa yang kita syukuri dalam kehidupan ini. Tiba gilirannya.

“Saya bersyukur dapat sambung belajar sehingga peringkat Universiti walaupun saya pun dalam keadaan begini.

Tetapi kadangkala timbul rasa marah dan tidak puas hati, kenapa rakan-rakan saya yang sempurna dan boleh melihat, mereka selalu ponteng kelas.

Mereka tidak hargai apa yang mereka ada. Sayangnya”

Seperti terkena tamparan juga sewaktu itu, apabila kadangkala saya sendiri juga ada sikap yang sama seperti yang dia katakan.

Haih! Sempurna tetapi tidak menghargai segala peluang. Sayang sekali, peluang yang disia-siakan.

Sudahlah kadangkala kita gagal menghargai, jangan jadi lebih teruk dengan mengejek dan mempersendakan orang lain yang kurang upaya.

Sehingga hari ini lagu ‘Namun ku punya hati’, sentiasa akan buat saya tersentuh dan sayu.

“…Namun ku punya hati. Juga gayaku perasaan. Hidupku yang begini…”.

Fahami bahawa bukanlah diminta dilahirkan dengan kekurangan.

Kalau orang kata kita, menangis, sedih, tertekan, sakit dan segala perasaan kita rasakan.

Kemudian, kita salahkan orang, mereka pembuli, mereka jenis tidak pemaaf. Semua salah orang!

Tetapi kita itu? Kalau hendak orang kasihani kita, maka kita jadi pengasih. Kalau kita hendak hormat kita, jadi kita hormat orang.

Kalau kita hendak orang kecam media sosial kita setelah kita yang asyik provokasi semua, kita tutup media sosial! Hah!

Senang kak long, tak ada video lepas ini, yang buat kami warganet kerut-kerut kening memikirkan, datang dari mana sikap yang begini!

Saya memang tidak setuju, mempersendakan orang begini. Hendak orang layan kita baik, kita berubah!

“Be the change you wish to see in the world.”- Mahatma Gandhi.

Terdahulu. TV Alhijrah mengumumkan penangguhan siaran episod Kak Long 7E selepas dikecam teruk oleh netizen.

SUMBER: mStar, http://cikguain.com/

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa LIKE, KOMEN Dan SHARE Ya. Terima Kasih.

PERHATIAN : Pihak Kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sementara itu, dibawah 👇🏻 ini antara artikel menarik untuk anda ikuti

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *