Viral

“Allah Tegur Cepat”- Ibu TerIepas Pandang Sehingga Anak Disahkan Menghidap PenyakitMisteri

Pada era teknologi maklumat sekarang, kebanyakan kanak kanak sudah pandai menggunakan gajet. Walaupun tidak diajar tetapi hanya melalui pemerhatian, mereka mudah faham dan cepat meneroka.

“Maafkan Mama sayang, AIIah tegur cepat” Si ibu mengalihkan pandangan sehingga anak disahkan Menghidap Penyakit Misteri.

Boleh dikatakan apabila kanak kanak mula menghadap gajet, mereka akan leka dan boleh duduk diam bersendirian berjam-jam lamanya. Kadang kala kita sebagai ibu bapa tidak perasan kesan jangka panjang yang bakal menimpa anak anak, melainkan terjadi sesuatu yang tidak diduga.

“Maafkan Mama Sayang, Allah Tegur Cepat”- Ibu TerIepas Pandang Sehingga Anak DisahkanMenghidap PenyakitMisteri

Ni gambar hari Ahad. Cuba baju yang Cik Su dia belikan lepas tu suruh senyum. Ingatkan dia melawak senyum macam tu. Kami bebel la kat dia. Memang tak tahu lagi.

Menerusi penceritaan seorang ibu, Puan Farhah Amir, mengenai anaknya, Nur Aileen Faqeeha yang berusia 4 tahun disahkan menghidap bell’s palsy yang menyebabkan tekanan pada saraf akibat dari melihat gajet dalam tempoh yang lama.

Mujurlah Allah bagi peringatan awal

My pretty baby.. Mama cried inside…Pray for baby... Dia ni tak macam abang Ariq. Apa-apa pun tak bagitahu mama..lndependent konon. Mungkin hari ni dah 4 hari dia kena Bell’s palsy.

“Maafkan Mama Sayang, Allah Tegur Cepat”- Ibu TerIepas Pandang Sehingga Anak DisahkanMenghidap PenyakitMisteri

Masa kat klinik kesihatan doktor yang check cakap terlalu awal. Kes yang rare untuk kanak kanak.

Sebenarnya lebih rasa bersalah. Mama sibuk kerja lepas tu tinggal dia kat rumah siap bagi tab. Sebelum ada Aniq, kami tidur bergelap. Bila tutup semua lampu, dia orang dah faham yang tak boleh tengok telefon atau tab. Kena baca doa dan tidur. Dia orang memang senang tidur kalau gelap.

Tapi sejak ada Aniq, memang 1 lampu depan toilet akan terpasang. Baby akan tengok tab atau telefon mama hala kat lampu tersebut. Dah masuk 4 bulan macam ni, tiba-tiba Allah nak tunjuk kali ni.

“Maafkan Mama Sayang, Allah Tegur Cepat”- Ibu TerIepas Pandang Sehingga Anak DisahkanMenghidap PenyakitMisteri

Aileen sebelum disahkan Bell’s Palsy. Style dia suka senyum macam tu. Tapi bila ada masalah saraf nampak senget sebelah mukanya.

Mama lupa yang biasa buat tiap-tiap malam dengan abang dan baby sebelum tidur. Mama biar abang dan baby tidur sendiri. Mama biar abang dan baby mandi sendiri.

Alhamdulilah, syukur Allah tegur awal-awal. Semoga baby diberikan kesembuhan. Mama sedih sebab macam-macam baca kat Google.. Jadi mama kena kuat.

Berlaku radang pada salah satu saraf muka

Selepas buat pemeriksaan dengan pakar kanak kanak, doktor maklumkan nasib baik mama datang cepat. Ada segelintir ibu bapa sanggup bawa anak pergi mengurut kerana percaya yang bell palsy ini adalah strok macam orang dewasa.

Dokt0r beritahu, within 72 jam masih boleh diberi ubat dan bell’s palsy ni berlaku sebab radang di salah satu saraf kat muka.

“Maafkan Mama Sayang, Allah Tegur Cepat”- Ibu TerIepas Pandang Sehingga Anak DisahkanMenghidap PenyakitMisteri

Mama tanya dokt0r, punca berlaku ni sebab tengok tab dalam tempoh yang lama ke?

Dokt0r cakap bergantung pada kanak-kanak. Tapi bell’s palsy ni sebab saraf. Ini kerana bell’s palsy adalah disebabkan ada radang pada salah satu saraf pada muka. Kawasan di antara belakang telinga dan depan telinga.

Apabila radang dah terjadi, dengan mata yang lebih masa menghadap HP/tab membuatkan saraf jadi lebih stress. Disebabkan itulah, ia membuatkan berlaku lebih tekanan pada saraf yang mengalami radang.

Doktor juga menjelaskan sentiasa berhati-hati dengan kecederaan anak terutama bahagian telinga dan wajah. Jadi buat masa sekarang dokt0r on ster0id untuk sebulan, dan rujuk pada klinik pakar mata.

Jumpa dokt0r pakar mata, periksa mata, alhamdulillah sekali lagi doktor cakap mata dia ok cuma dah nak kering. Ada 2 jenis ubat doktor bagi. Yang cecair untuk drop/titik.. Yang satu lagi jenis gel.

Peringatan buat semua ibu bapa

Kiranya kejadlan yang menimpa Aileen ini asbabnya kerana gajet. Jika Allah tak beri perlngatan sebegini, mungkin akan biarkan je anak-anak dengan gajet.

“Maafkan Mama Sayang, Allah Tegur Cepat”- Ibu TerIepas Pandang Sehingga Anak DisahkanMenghidap PenyakitMisteri

Moga apa yang dikongsikan ini dapat menjadi peringatan buat ibu bapa lain. Jika nampak ada perubahan pada anak, jangan bertangguh dan anggap tak ada apa-apa. Sebab dari awal kita kesan, sebenarnya lagi bagus.

Jika patut hadkan anak dengan gajet, bertindaklah dari awal. Biar anak menangis sekarang daripada kita menangis kemudian hari.

Sumber : majalahpama/theklasik.com

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima kasih Dan Jangan Lupa Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan  tanggungjawab anda.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.