Viral

“Lagu Ni Sedap… Tapi Suara Iqbal Hanya Level Karaoke” – Azmeer

Baru-baru ini nama usahawan yang juga bekas pembantu peribadi jutawan kosmetik, Datuk Seri Vida, iaitu Iqbal telah menjadi perbualan hangat netizen dan penggemar dunia muzik.

Semua gara-gara pelancaran single pertamanya, Hujan yang telah rasmi dilancarkan di Youtube pada 1 November 2021.

Bukan setakat trending dan sudah ditonton lebih 1 juta orang hanya dalam 2 hari, ramai yang turut memuji vokal Iqbal atau nama penuhnya Ahmad Iqbal Zulkifli, meskipun ini merupakan percubaan pertamanya sebagai seorang penyanyi profesional.

Malah ada yang merasakan tone dan suaranya cocok dengan lagu tersebut yang mendapat sentuhan komposer-komposer dan penulis lirik hebat seperti Oja,Zai Hamzah, Eric Fuzi dan Achoi Floor 88.

Namun reaksi berbeza diberikan komposer dan penulis lirik ternama,  Dr. Azmeer Abu Bakar yang berpendapat kualiti vokal Iqbal hanyalah biasa-biasa dan tidak lebih seperti penyanyi karaoke.

Tak teragak menolak jika Iqbal datang untuk rakam lagu

“Maaf nak cakap, bukan kata tak sedap tapi sekadar level karaoke yang biasa-biasa saja” kata Azmeer.

Jelasnya terdapat jutaan orang yang boleh menyanyi dengan kualiti tersebut dan dia tidak akan teragak-agak untuk menolak sekiranya Iqbal mendekatinya untuk merakamkan lagu.

“Saya rasa berjuta orang boleh nyanyi macam tu Kalau dia datang kepada saya untuk jadi artis rakaman saya akan reject,” kata pemegang Ijazah Kedoktoran (PhD) Muzik di Universiti Utara Malaysia (UUM)dipetik dari mStar.

“Lagu ni sedap.. bagila peluang penyanyi lebih elok”

Azmeer dalam masa sama turut meninggalkan pesanan kepada Iqbal agar dia dapat memberikan peluang kepada penyanyi lain untuk menyanyikan lagu tersebut kerana menurutnya karya tersebut begitu bagus.

Saya nasihat Iqbal cuba fikir-fikirkan kalau ada penyanyi yang lebih baik menyanyikan lagi tersebut, bagilah peluang kepada penyanyi yang lebih elok.

Sebab lagu ni sedap, muzik sedap, lirik pun bagus, tajuk pun bagus, akan tetapi nyanyian Iqbal biasa. Itu pendapat saya, jangan kecil hati. Saya jenis terus terang, saya tak cakap belakang-belakang.

Terdahulu Kosmo melaporkan Azmeer meminta golongan usahawan agar tidak memperlekehkan industri seni muzik tanah air dengan terjun menjadi penyanyi hanya untuk meraih publisiti.

Jelasnya mereka yang tiada bakat menyanyi seharusnya melupakan hasrat untuk memeriahkan industri muzik bagi tujuan ‘marketing’ atau publisiti.

Perlu ada pemantauan agar penyakit ini tidak melarat

“Bagi saya, perlu ada pemantauan dan penapisan daripada pihak atau agensi berkaitan agar ‘penyakit’ ini tidak terus melarat. Nak keluarkan single, tiada masalah tapi sedarlah bahawa bidang seni muzik bukan platform atau gelanggang ‘permainan’ publisiti.
“Biarlah orang yang betul-betul berbakat dan mempunyai usaha untuk menjadikan industri ini sebagai punca rezeki untuk ceburkan diri. Kalau buat single untuk tujuan mengkomersialkan nama atau produk perniagaan, nasihat saya, tolong berhenti,”

Sumber:kosmo,buzzkini.com

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Janan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima kasih Dan Jangan Lupa Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan  tanggungjawab anda.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *